Sähkötupakka on tullut kansan tietoisuuteen isosti viimeisen vuoden aikana. Sitä ennen se oli vaan sellainen outo laite, josta povattiin tupakanlopettajien suosikkia, ja vain muutamat kovaääniset harrastajat olivat sitä kokeilleet. Nyt eletään kesää 2012, ja melko merkittävä osa suomalaisista tupakoitsijoista on kokeillut ja vaihtanut tupakasta sähkötupakkaan. Henkiä on pelastettu, syöpäkuolemia vältetty. Silti siitä puhutaan jotenkin pahana asiana, miksi?

 

Sähkötupakka ei sisällä tupakkaa, mutta itse sana "sähkötupakka" sisältää sanan "tupakka". Tästä lähtee suurin osa kieltoajatuksista. Monet katsovat myös että koska sähkötupakasta tulee höyryä, joka muistuttaa savua, se saattaa hämmentää ihmisiä, ja se on jo riittävä peruste sen kieltämiselle. Nykysuomessa kun eletään, pitää tottua siihen että tämä on maan tapa, ja jos haluat lopettaa tupakoinnin, sinulle ei ainakaan anneta parhaita apuvälineitä siihen. Koska se saattaa hämmentää muita.

Sähkötupakka ei sisällä syöpää aiheuttavia aineita, ja sen sisältämät aineet ovat tiedossa, ja tuttuja kemikaaleja kaikki. Mistään uudesta ja mullistavasta ei ole kyse, laitehan on vain taskukokoinen savukone, samaa ainetta kuin Rock-keikoilla näkee savukoneiden kohdalla. Ja sitähän on hengitetty vuosikymmeniä. Missään maassa ei sähkötupakkaa olla kielletty terveys-syistä.

Ketkä haluavat kieltää sähköröökin? Tupakkateollisuus ja lääketeollisuus ainakin. Heillä on hyvät syyst kieltää sähkötupakka, koska se syö suoraan niiden voittoja. Molemmilla teollisuudenaloilla on lähes pohjaton kassa ja vaikutusvaltaa eduskuntaan asti, ei sikäli että eduskunnalla mitään valtaa olisi tässäkään asiassa, ne on virkamiehet jotka määräävät. Ja virkamiehet... Niillä on aina hyvä syy kieltää uudet asiat. Siitähän joutuu vastuuseen jos ei kiellä kaikkea. Kieltäminen on ainut järkevä vaihtoehto yksittäiselle virkamiehelle, Kukaan ei ota sitä riskiä että saisi syyt niskoilleen siitä jos joku sähkötupakoitsija vammautuu vaikka autokolarissa. Jotenkin sekin laitettaisiin sähkötupakan syyksi. Kokemusta on.

Ja lopulta on osasto kukkahattu, joka kieltäisi kaiken ihan vaan kieltämisen ilosta, heille se on maailman parantamista ja lapsien suojelua kun kielletään tupakan lopettajilta hyvät keinot. Ajatuksenjuoksu menee jotenkin niin että jos se olisi sallittu, lapset höryttäisivät sitä koulujen pihoilla, ja luokissa, ja sitten ne siirtyisivät oikeaan tupakkaan. Siis porttiteoria uudelleenlämmitettynä.

Tosiasiassa nämä lapset joista nyt ollaan niin huolissaan, eivät näe sähkötupakkaa kovinkaan kiinnostavana asiana, koska siinä ei ole mitään anarkiantuntua, se ei ole vaarallinen eikä mitään. Sähkötupakoiva teini nauretaan ulos tupakkaringistä, sähkötupakkaahan sanotaan "homoröökiksi" niissä piireissä. Ajatelkaapa ite.

Ja toki on niitä jotka aloittavat nikotiiniharrastuksen nicotinell-purkalla tai laastareilla, niitähän saa lähikaupasta, ja ne ovat näkyvillä hyllyssä. Sähkötupakkaa ei edes saa myydä nikotiinipitoisena suomessa.

Todella hämmentävä tilanne, sokea ohjaa kuuroa, ja kaikki kärsivät. Tällainen on suomi nykyisin.